فرح آباد ساری:
معمولاً اگر قرار باشد در مورد عصر صفـوی و معمـاری این عصر بحث شود اولـین موردی که به آن اشـاره میشود اصفهان و معماری دوران صفوی این شهر است و به جز اصفهان از شهرهای دیگری مانند: قزوین کاشان نیز سخن به میان میآید. اما یکی از مهمترین و بزرگترین شهرهای ایران در دوران صفوی که از لحاظ رونق، وسعت، اهمیت و معمـاری، اصفهانی دیگر و چه بسا رُم و قسطنطنیهای(استانبول فعلی) دیگر محسوب میشد شهر فرحآباد در مازندران بود.
شهر(روستای فعلی) فرحآباد در 28 کیلومتری شمال شهر ساری و در 2 کیلومتری جنوب دریای مازندران واقع شده است.
رودخانهی تَجِـن که از کوههای جنوب ساری و از مناطق دودانگه و چهاردانگه سرچشمه گرفته، پس از عبور از جنگلهای انبوه و گذشتن از شهر ساری در نهایت از کنار فرحآباد عبور کرده و به دریا میریزد.
اهمیت روستای فرحآباد از دید تاریخی و فرهنگی به علت وجود آثار با ارزش عصر صفوی در این روستاست که آن را در شمال ایران از این لحاظ بیهمتا نموده و یکی از مهمترین اماکن کشور به جهت وجود آثار معماری و شهر سازی عصر صفوی است.
پیشینه تاریخی:
پیش از حکومت شاه عباس اول صفوی در این نقطه یعنی در مکان روستای فرحآباد فعلی روستای بینام و نشانی به نام "طاهان" وجود داشت. شاه عباس اول صفوی در سال 1021 هجری قمری دستور داد تا در مکان روستای طاهان شهری بزرگ بنا کرد.
سپس به دستور شاه در همان سال شهرسازی در این مکان آغاز شد. بنابراین و با توجه به اینکه احتمالاً معمار و طراح شهر اصفهان و فرح آباد یک نفر بوده، اصفهانی دیگر در شمال ایران بنا گردید. یعنی تمامی عناصر شهرسازیِ عصر صفوی در اصفهان در فرحآباد نیز لحاظ گردید، یعنی ساخت شهر درکنار رودخانه، کاخ، مسجد، مدرسه، حمام، پل، بازار و ...... تماماً در فرحآباد بنا گشت، با این تفاوت که در این مکان از نظر معماری و شهر سازی نه سبک اصفهان به طور کامل بلکه، تلفیقی از سبک معماری و شهر سازی اصفهان و معماری بومی شمال ایران اجرا شد.
البته در وسعت شهر تغییر انجام نشد و فرحآباد نیز با وسعت بسیار زیاد ساخته شد. ظاهراً طراح و معماران به لحاظ اقلیمی مجبور به استفاده و یا تلفیق سبک اصفهان و معماری شمال شدند و تمامی عوامل از جمله شرایط آب و هوائی را نیز مدّ نظر قرار دادند.
در نهایت ساخت این شهر در سال 1025 هجری قمری به پایان رسید و چون به لحاظ زیبائی و عظمت در شاه شادی و فرح ایجاد کرد شاه عباس آن را فرح آباد نامید.
دلایل انتخاب این منطقه برای شهر سازی:
دلایل زیادی برای ساخت شهری بزرگ در دورهی صفویه در این مکان وجود داشته است بگونـهای که شاه عباس صفوی را ملزم به ساخت و هزینههای گزاف جهت شهرسازی و ایجاد شهری موازی با اصفهان در فرح آباد نمود که به قرار ذیل است.
1- وجود عناصر شهرسازی در دورهی صفویه که یکی از آنها وجود رودخانه است که زایندهرود در اصفهان و تـِجِن در ساری (فرحآباد)
2-ایجاد شهری جهت برقراری امنیت دریا و سواحل شرقی دریای مازندران که در آن دوران جزء خاک ایران محسوب میشد. وجود ترکمنها و حضور مهمترین دشمنان شرقی (شمال شرقی) ایران در آن دوران یعنی ازبکان که هر از چندگاهی به مرزهای ایران حمله میکردند و همچنین کنترل دریای مازندران موجب شد تا صفویان به فکر ایجاد شهری بزرگ در این ناحیه باشند.
3-یکی دیگر از عوامل ایجاد شهر در فرح آباد تجارت دریایی بوده است. چون رودخانهی تجن در آن منطقه قابل کشتیرانی بود و همچنین جهت تجارت با کشورهای شمال دریای مازندران وجود چنین بندرگاهی اجتناب ناپذیر مینمود.
4- در کنار دلایل فوق میتوان به این موضوع نیز اشاره کرد که چون مادر شاه عباس اول مازندرانی بوده و از فرزندان یکی از حکمرانان منطقهای محسوب میشده است، شاه عباس از یک طرف برای علاقـه به مادر و از طرفی چون خوانین این منطقه یعنـی مازندران بعضاً گردنکشی میکردند و این ناحیه آخرین بخش ایران بود که پس 1000 سال حکومت مستقل و نیمه مستقل توسط حکمرانان محلی، تحت نظارت حکومت دولت مرکزی قرار گرفت و جهت مهار و کنترل ایشان این شهر را در این منطقه بنا کرد.
به هر حال شهر فرحآباد در عصر صفوی یکی از پر جمیعتترین وسیعترین و آبادترین شهرهای ایران و چه بسا جهان بوده است، چراکه در خاطرات برخی از جهانگردان خارجی که درآن دوران از فرحآباد دیدن کردهاند نکات قابل توجهی آورده شده است. بطور مثال پیترو دولاواله جهانگرد ایتالیائی که در آن دوران از این شهر دیدن کرده است در خاطراتش چنین آورده است:
«محیط حصار فرحآباد طولانی است و با حصارهای روم و قسطنطنیه برابری میکند و درازای آن بیش از 6 کیلومتراست.»
همچنین ژان باتیست تاورنیه دیگر جهانگرد ایتالیائی پس از دیدار از فرحآباد آن را شهری با عظمت توصیف کرد و ازذعان میکند که وی را به یاد رم انداخته است.
اکثـر کسانی که از فرح آباد دیدن نمودهاند نیز در مورد عظمت و شکوه آن در آن دوران مطالبی را ذکر نمودهاند.
پایان غم انگیز فرحآباد:
در زمانی که شهر در اوج شکوفائی بود در زمان شاه عباس دوم صفوی قزاقان ناحیهی رِن به فرماندهی اِستپان رازین در سال 1079 هجری قمری برابر با 1668 میلادی در فرحآباد لنگر انداختند. آنان که با نقشهی حمله به شهر و تخریب آن به فرحآباد آمده بودند در ابتدا در لباس تاجران وارد شهـر شده و پس از آنکه مردم آنان را به عنـوان تاجـر شناختند، پس بازگشت به کشتیهایشان مجدداً به شهر حمله نموده و فرح آباد را به آتش و خون کشیدند، بطوری که دیگر فـرحآباد از زیر آن تهاجم وحشیانه کمر راست نکرد و هرگز مجدداً به شکوفائی خود نرسید. شواهد باستانشناسی نیز تخریب قزاقها را تأیید مینماید چرا که در اکثر جاهای این محوطهها (فرحآباد) آثار آتشسوزی، خاکستر و حتی استخوانهای سوخته نیز وجود دارد. پس از تخریب شهر، قزاقها سوار کشتی شده و از منطقه خارج شدند و شهر به حالت متروک باقی ماند که این موضوع را نیز شواهد باستان شناسی تأیید مینماید چرا که در سطح و کف بناهای باقی مانده یک لایه خاک و رسوبات رودخانه ای موجود است و پس از آن سقف روی آن ریزش کرده است که در حفاریهای باستانشناسی انجام شده این موضوع مشخص گردیده است.
مزیتهای تاریخی و باستان شناسی فرحآباد:
بر خلاف دیگر شهرهای مهم عصر صفوی مانند اصفهان، قزوین، اردبیل و .... که نوع شهرسازی و معماری دارای سبک اصفهان است، معماری و شهر سازی فرحآباد تلفیقی از دو نوع سبک معماری است که برای پژوهشگرانی که در مورد معماری و شهر سازی عصر صفوی تحقیق میکنند بسیار با اهمیت است.
بر خلاف شهرهای یاد شدهی فوق که بخش اعظم معماری تاریخی و بخصوص صفوی به علت گسترش شهرها در دوران پس از صفویان تاکنون از بین رفته است، در فرح آباد میزان تخریب آثار به علت بکر بودن منطقه و عدم گسترش ساخت و سازهای نوین بسیار کمتر است و بیشتر آثار همچنان در زیر خاک نهفته است که امکان حفاریهای باستانشناسی همچنان وجود دارد و میتوان در طی کاوشها این آثار و بخصوص آثار معماری و شهرسازی را از زیر خاک بیرون آورد. بنابراین قابلیت فرحآباد، از لحاظ باستانشناسی و تحقیقاتی بسیار بیشتر از دیگر شهرها و حتی اصفهان است دلیل این موضوع نیز به علت وجود رسوبات رودخانهای بوده است که بخش اعظمی از آثار را در خود جای داده است.
برخی از آثار مجموعه ی فرح آباد:
پل:
با توجه به اینکه رودخانهی تجن از وسط شهر باستانی فرحآباد میگذرد ساخت پل در این شهر اجتناب ناپذیر مینمود آنگونه که در اصفهان ساخته شد. به درستی مشخص نیست که چند دهنه پل در شهر فرحآباد ساخته شده اما آنچه که هماکنون موجود است یک دهنه پل آجری است که بخشی از آن باقی مانده است. این پل احتمالا دارای 12 چشمه بوده است.
در معماری عصر صفوی به این علت که به دستور شاهان در گسترهی وسیعی ساخت و ساز انجام میشد بعضاً دارای ضعفهای کالبدی نیز بود که نمونهی این ضعف را در پل فرحآباد شاهد هستیم. بر خلاف پلهای دیگر که در قسمت پائین ستونها موجشکن ایجاد میشد یعنی خلاف جهت حرکت آب و پس از آن محلی به نام بدرقه احداث میگردید تا آب پس از ورود به دهانهی پل بهراحتی هدایت شده و از آن خارج گردد، در پل فرحآباد بدرقه در ورودی دهانهی پل احداث گردید و این پل فاقد بدرقه است بنابراین در زیر ستونها ایجاد مَکِش شده و موجب خالی شدن زیر ستونها و در نهایت تخریب آن گردید.
همانطور که پیش از این نیز گفته شد در مجموعهی فرحآباد تنها یک پل باقی مانده است اما قطعاً پلهای دیگری نیز وجود داشته است که متعاقباً باستانشناسان توانستند بر اساس نقلهای اهالی روستای فرحآباد محل یکی از این پلها را کشف کنند.
مسجد:
مسجد فرحآباد که سالمتر از بقیهی آثار این مجموعه بوده ومرمت نیز شده است از نوع چهـار ایوانی با شاخصههای معماری صفوی است .
این مسجد بزرگ علاوه بر کاربری مذهبی به عنوان مدرسه دینی نیز مد نظر بوده است و دارای حجرههایی جهت حضور طلاب نیز میباشد، این مسجد خود بیانگر عظمت و جمیعت زیاد فرحآباد در عصر صفوی است بطوری که در آن دوران در هیچکدام از استانهای شمالی کشور مسجدی با این عظمت بنا نگشته بود.
ظاهراً صفویان این مسجد و مدرسهی دینی را در مهد پیروان تشیع در ایران جهت تربیت دانشمندان شیعه و روانه کردن آنان به سراسر ایران احداث نمودند.
در حال حاضر خانههای مسکونی اطراف مسجد در حال خریداری شدن است تا سازمان میراث فرهنگی استان مازندران بتواند پژوهشها و مرمتهای مورد نظر را در اطراف مسجد انجام دهد.
کاخ جهان نما:
یکی از مهمترین بناهای عصر صفوی در این ناحیه یعنی در فرحآباد کاخ جهان نما بوده است که به دستور شاه عباس بنا شده و بنا به روایتی وی در تاریخ 24 جمادی الاول سال 1038 هجری قمری در این کاخ از دنیا رفته است.
در کمتر شهر ایران از دوران صفویه کاخی به عظمت کاخ جهاننما وجود دارد. کاخ جهاننما نیز به دستور شاه عباس صفوی احداث گردید این کاخ حدود 25000 متر مربع وسعت دارد و در دوران صفوی چشـم هـر بیننـدهای را خـیره می کرده است این کـاخ در ساحل رودخانه تجن ساخته شده است که در حال حاضر بخشهایی از دیوار و برج آنباقی مانده است در سال 1388 بخشهائی از این کاخ شامل بخشهایی از راهروها، خیابانها حمام و .... در طی کاوش های باستانشناسی بیرون آورده شده است که هماکنون دومین فصـل باستانشناسی با گستره بسیار وسیعی در حال انجام است با توجه به حفاری و کاوشهای بیوقفه و حضور گروه قوی باستان شناسی امید آن میرود بخش اعظم و یا حتی همهی این کاخ از زیر خاک بیرون آورده شود.
در طی این حفاری ها بخشهایی از معماری و دیوارهای بنای کاخ با کاشیکاری گچبری و نقاشی منحصر بفرد از زیر رسوبات رودخانهای و لایههای خاک بیرون آورده شده است. همچنین وجود برخی ظروف چینی با کتیبههایی به خط چینی جالب توجه است که بیانگر شکوفائی و رونق تجارت در فرح آباد است.
عوامل تخریب:
عوامل متعددی در تخریب مجموعهی فرحآباد دخیل بوده است در ابتدا عامل انسانی در عصر صفوی موجب تخریب شد که توسط قزاقان انجام شد.
پس از آن بیشتر عوامل طبیعی نظیر رطوبت بالای هوا، رویش گیاهان، طغیان رودخانهی تجن و احتمالاً زلزله موجب تخریب و مدفون شدن ابنیهی مجموعهی فرحآباد گردید.
در دوران اخیر نیز مجدداً عامل انسانی البته به نوعی دیگر موجب تخریب بناها و آثار فرحآباد گردید متأسفانه قاچاقچیان اشیاء عتیقه از یک سو به حفاریهای غیر مجاز در محوطههای تاریخی- فرهنگی پرداخته و موجب نابودی و تخریب آثارشدند و از سوی دیگر اهالی بومی منطقه و روستای فرحآباد با خارج کردن مصالح ابنیهی صفوی از محوطهها و اقدام به ساخت بـنا یا دیوار به نوعی دیگر مجموعـه فرحآباد را مورد هجوم قرار دادند، بهطوریکه هماکنون نیز میتوان آجرهای صفوی را در برخی از دیوارهای نوساز اهالی روستای فرحآباد مشاهده نمود که این روند خوشبختانه در سالهای اخیر بهطور چشمگیری کاهش یافته است.
خاطرنشان میگردد، با توجه به اینکه سازمان میراث فرهنگی و... کشور و همچنین مازندران به سبب اهمیت این مجموعهی تاریخی نگاهی ویژه به آن دارند، اقدام به ایجاد پایگاه پژوهشی در فرحآباد نمودهاند که در حال حاضر تیمی از باستانشناسان استان مازندران به سرپرستی یکی از باستانشناسان با تجربهی کشور (جناب آقای دکتر شریفی) درحال انجام حفاریهای علمی پژوهشی باستانشناسی در محوطهی کاخ جهاننما میباشد.