سرزمین ایلام که به زبان ایلامی هالتامتی وبه زبان سومری ادامدون و به زبان اکدی الامتو نامیده می شد بارها توسط اقوام بین النهرینی مورد تهاجم قرار گرفت و استقلال سیاسی خود را از دست داد.نخستین تهاجم سومریها به ایلام در زمان سلطنت ان من باراگسی در سالهای بین قرنهای 29 تا 27 ق.م رخ داد.پس از سومریها شاه اکدی سارگون نیز در حدود (2300 ق.م) ایلام را تسخیر کرد.پس از سارگون ایلامیها برای بقا با جانشینان او معاهده ای را امضا کردند. این معاهده که به زبان ایلامی و به خط میخی اکدی است بین یکی از شاهزادگان ایلامی و نارام سوئن پادشاه اکدی نوشته شده که کهن ترین سند کتبی با محتوای دیپلماتیک در تاریخ جهان است که تا کنون پیدا شده است.
در سال (2200 ق.م) قبایل کوتی ازشمال کوههای زاگرس به بین النهرین حمله ور شدند واین امر موجب شد تا امپراتوری اکدیها زوال یابد.در همین دوران یک ایلامی به نام پوزور اینشوشینک از فرصت استفاده کرد و سلسله ای از پادشاهی را در ایلام پایه گذاری کرد.
در حدود (1900 ق.م) سلسله ی دیگری در ایلام پدید امد که خاستگاه ان احتمالآ سرزمین مهم انزان بوده است.موسس ان شخصی به نام اپارتی eparti بود . در دوران فرمانروایی سلسله اپارتی سیستم حکومتی تغییر کرد و حالت سلسله مراتبی به همراه دادن القاب به خود گرفت.مثلا اپارتی به خود لقب (پادشاه انزان و شوش )داد وشیلهاها لقب (سوکال ماخ-پادشاه انزان و شوش)رابرای خود برگزید.هرچه سمت پایینتر بود لقب نیز از ارزش پایینتری برخوردار بود.در زمان فرمانروایی این سلسله در (1750-1792 ق.م)حمورابی پادشاه مشهور بابلی در بابل حکومت می کرد . در دوره ی حکومت پسر حمورابی ساموسوایلونا پادشاه ایلامی کوتیر ناخونتهبابل جنوبی را تسخیر ارد که این امر نشان دهنده ی اوج گرفتن ایلام در ان دوره است. البته این احتمال نیز وجود دارد که در این لشکرکشی ایلامی ها از دیگر کوه نشینان غرب ایران یعنی کاشی ها(کاسی ها) کمک گرفته باشند که این امر موجب شده باشد تا در سالهای بعدکاشی ها مستقلآ به بین النهرین حمله کرده و در انجا تشکیل حکومت بدهند....